2023: Anul Recordurilor Climatice - Încălzirea Globală și Impactul El Niño

În 2023, am fost martorii celui mai fierbinte an din istorie, un rezultat al schimbărilor climatice induse de om și intensificat de fenomenul natural El Niño. Media temperaturilor globale la suprafața Pământului a depășit cu aproximativ 1,1 grade Celsius media secolului al XX-lea, cu 0,15°C mai mult decât recordul anterior din 2016. Toți cei 10 ani cei mai calzi din istoria de 174 de ani au avut loc în ultimul deceniu (2014-2023). enter image description here Anul 2023 a fost caracterizat de temperaturi record, gheață antarctică la niveluri minime și incendii de vegetație devastatoare. Valurile de căldură extreme au transformat 2023 în cel mai fierbinte an de când s-au început înregistrările, acum 150 de ani. Incendiile de vegetație catastrofale au fost alimentate de aceste valuri de căldură, iar temperaturile medii ale suprafeței oceanului au atins niveluri record pentru majoritatea anului.

Conform consorțiului științific internațional World Weather Attribution, aceste recorduri poartă semnătura schimbărilor climatice cauzate de om. Schimbările climatice au crescut probabilitatea valurilor de căldură extreme din America de Nord, Europa de Sud și Africa de Nord de sute de ori, iar un altul în China de aproximativ 50 de ori. Schimbările climatice au fost și cauza principală a unei ierni brutale și a unui val de căldură de primăvară timpurie în America de Sud, făcând ca acest eveniment să fie de cel puțin 100 de ori mai probabil.

Creșterea recentă a temperaturii este în mare parte datorată trecerii rapide la condițiile El Niño, care s-a produs pe fundalul încălzirii pe termen lung cauzate de om. El Niño este un eveniment natural în care apele de suprafață mai calde din Oceanul Pacific de Est eliberează căldură suplimentară în atmosferă. Dar temperaturile aerului au fost amplificate neobișnuit de devreme în această fază El Niño - efectele complete nu erau așteptate până la începutul anului 2024, după ce El Niño atinsese forța maximă. Acest lucru a lăsat mulți oameni de știință nesiguri cu privire la ceea ce se întâmplă exact cu clima.

Impactul acestei călduri record a fost resimțit la nivel mondial. Marja cu care aceste recorduri au fost depășite este "cu adevărat uimitoare", având în vedere că sunt medii la nivel mondial. Anul 2023 nu doar că a spulberat recordurile, ci a schimbat și scalele.