Supraviețuirea microbilor pe Marte: Implicații pentru explorarea spațială

Cercetările recente sugerează că bacteriile care pot cauza boli la oameni ar putea supraviețui în condițiile aspre de pe Marte¹. Aceste descoperiri au implicații majore pentru sănătatea astronauților și pentru eforturile de a preveni contaminarea altor lumi¹.

Microbii și Marte

În 2020, o echipă de oameni de știință a descoperit că mai multe specii de bacterii care trăiesc pe sau în interiorul corpului uman au reușit să crească într-un mediu care seamănă cu condițiile sărace în nutrienți găsite în meteoriți¹. Acest lucru a determinat unii cercetători să se întrebe cum s-ar descurca acești microbi în mediul nemilos de pe Marte¹.

Astfel, mai mulți membri ai acelei echipe, împreună cu microbiologul Tommaso Zaccaria, au plasat colonii de Burkholderia cepacia, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa și Serratia marcescens într-o cutie cu condiții marțiene simulate și regolit, sau sol asemănător cu cel găsit pe suprafața lui Marte¹. Aceste patru microbi trăiesc de obicei inofensiv pe sau în noi, dar pot deveni patogeni când sunt stresați¹.

Rezultatele experimentului

"La început, am crezut că regolitul ar avea un efect toxic asupra celulelor, astfel încât să le limiteze creșterea", spune Zaccaria, de la Centrul German de Aerospațial din Köln¹. "Dar, în schimb, am văzut că era invers." Trei dintre specii au supraviețuit experimentului, cu P. aeruginosa în special crescând constant până la 21 de zile¹. "A fost destul de remarcabil", spune Zaccaria¹. El și colegii săi încearcă acum să afle cum au reușit microbi să reziste¹.

Implicații pentru explorarea spațială

Aceste descoperiri au implicații majore pentru sănătatea astronauților și pentru eforturile de a preveni contaminarea altor lumi¹. De asemenea, subliniază faptul că "bacteriile sunt creaturi mici foarte rezistente care supraviețuiesc multor lucruri, motiv pentru care au existat pe Pământ miliarde de ani", spune Samantha Waters, microbiolog la Mercer University din Atlanta, Ga., care nu a fost implicată în experimente¹.


Legături externe:

(1) Bacteria that can make humans sick could survive on Mars - Science News.


(2) Dried Earth microbes could grow on Mars with a little humidity ....


(3) Ancient bacteria could persist beneath Mars’ surface - Science News.


(4) If bacteria band together, they can survive for years in space.


(5) September 26, 2020 Bacteria Can Survive for Years in Space - Science News.


(6) How to keep humans from ruining the search for life on Mars - Science News.


(7) Rules guarding other planets from contamination may be too strict.


(8) Mars: how scientists prevent Earth’s microbes from contaminating other ....


(9) We really, really can’t contaminate other planets with Earth ... - BGR.


(10) Living on The Space Station Leaves a Microbial 'Fingerprint' on Astronauts.


(11) Microbes may help astronauts transform human waste into food | Penn ....


(12) Astronauts Leave “Microbial Fingerprint” on Space Station.