enter image description here
Photo by jianwei zhu
Conform unui nou studiu care implică milioane de participanți, consumul de alimente ultra-procesate poate duce la o serie de probleme de sănătate și chiar la deces prematur.

Alimentele ultra-procesate, cum ar fi gustările ambalate, băuturile carbogazoase, pastele instant și mesele gata preparate, sunt formule industriale compuse în principal din substanțe chimic modificate și aditivi pentru a îmbunătăți gustul, textura, aspectul și durabilitatea, cu o includere minimă sau deloc de alimente întregi.

Studiul a analizat 45 de cercetări care implică aproape 10 milioane de oameni și a examinat efectele consumului de alimente ultra-procesate asupra mortalității, cancerului și sănătății mintale, respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale și metabolice.

Potrivit autorilor, există dovezi consistente care indică un risc mai mare de rezultate adverse de sănătate asociate cu o expunere mai mare la alimentele ultra-procesate.

Studiul a constatat că există asocieri directe între un consum mai mare de alimente ultra-procesate și un risc mai mare de deces prematur, decese din cauza bolilor de inimă, tulburări mentale comune, supraponderalitate sau obezitate și diabet de tip 2.

Alimentele ultra-procesate au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de astm, probleme gastrointestinale, unele cancere și altele.

Cercetătorii au declarat că au găsit dovezi consistente care leagă consumurile mai mari de astfel de alimente cu mai mult de 70% din cele 45 de rezultate de sănătate evaluate.

De exemplu, există dovezi puternice care arată că un consum mai mare de alimente ultra-procesate a fost asociat cu un risc cu aproximativ 50% mai mare de deces legat de boli cardiovasculare și tulburări mentale comune, a declarat autorul principal Melissa Lane, un cercetător postdoctoral la Centrul de Alimentație și Dispoziție de la Universitatea Deakin din Geelong, Australia.

Studiul a raportat dovezi că un consum ridicat de alimente ultra-procesate ar putea crește anxietatea cu 53% și riscul de deces prematur din orice cauză cu 20%.

Referință:

  • Bmj: “ultra-processed food exposure and adverse health outcomes: umbrella review of epidemiological meta-analyses.”
  • CNN: “Ultraprocessed foods linked to heart disease, diabetes, mental disorders and early death, study finds.”