enter image description here
Photo by Viktoria Slowikowska


Ardeii, cu varietatea lor de forme, dimensiuni și culori, sunt o adăugire valoroasă la orice dietă. Aceste legume sunt sărace în calorii, dar abundente în nutrienți esențiali, oferind o sursă excelentă de vitaminele A și C, potasiu, acid folic și fibre. Ardeii picanți aduc un plus de savoare mâncărurilor mai puțin condimentate, sporind astfel satisfacția culinară.

Diversitatea Ardeilor

Ardeii pot fi găsiți într-o gamă largă de culori și dimensiuni. Unii sunt iuți, în timp ce alții sunt dulci, iar aceștia pot fi achiziționați în stare proaspătă, congelată, uscată sau conservată. Ardeii grăși, pe care probabil i-ai văzut în nuanțe de verde, portocaliu, galben și roșu la supermarket sau la barul de salate, sunt cei mai nutriționali atunci când sunt roșii, deoarece au stat cel mai mult timp pe viță.

Ardeii grăși vin în diferite culori, incluzând roșu (cel mai dulce), portocaliu, galben și verde. Ardeii verzi sunt culeși mai devreme, înainte de a avea șansa să devină galbeni, portocalii sau roșii. Comparativ cu ardeii grăși verzi, cei roșii conțin de aproape 11 ori mai mult beta-caroten și de două ori mai multă vitamina C.

Clasificarea Ardeilor

Toți ardeii fac parte din familia Capsicum și și-au început existența în America Latină acum mii de ani. Variațiile includ:

  • Capsicum annum: Include ardeii grăși și jalapenos.
  • Capsicum frutescens: Include ardeiul tabasco.
  • Capsicum chinense: Include ardeii foarte iuți habanero și Scotch bonnet.
  • Capsicum baccatum (ardeiul aji).
  • Capsicum pubescens (ardeiul rocoto).

Ardeii sunt folosiți în bucătării din întreaga lume și sunt apreciați pentru gusturile lor diverse. Unii sunt cunoscuți pentru fierbințeala lor, în timp ce alții sunt suficient de dulci încât să fie mâncați ca gustare. Ardeii sunt atât de populari încât au fost cultivați chiar și în Stația Spațială Internațională.

Capsaicina: Un Compus Benefic

Capsaicina, un compus găsit în ardeii iuți, poate ameliora anumite tipuri de durere, adesea sub formă de cremă sau plasture. Este important de menționat că piperul negru, folosit ca și condiment, provine de fapt din boabele (sau cojocurile) unui viță numit Piper nigrum, nu dintr-un capsicum.

Beneficiile pentru Sănătate ale Ardeiului Gras

Ardeii grăși sunt săraci în calorii și bogați în nutrienți, inclusiv vitamine esențiale precum vitamina C. Doar o ceașcă de ardei grăși verzi tăiați asigură 120 miligrame de vitamina C, care ajută la absorbția fierului și vindecarea rănilor. Vitamina C poate, de asemenea, să contribuie la prevenirea diverselor afecțiuni precum bolile de inimă și cancerul când face parte dintr-o dietă și un stil de viață sănătoase.

Alte beneficii pentru sănătate ale ardeiului grăs, în contextul unui stil de viață sănătos, pot include:

  • Scăderea tensiunii arteriale: Studiile arată că persoanele cu niveluri ridicate de vitamina C în organism (bazate pe concentrația lor de vitamina C în plasmă) au mai puține șanse să aibă tensiune arterială crescută, mai ales dacă au o dietă de calitate.
  • Sănătate digestivă bună: În ciuda numărului mic de calorii, ardeii grăși crude sunt bogați în fibre, promovând sănătatea digestivă prin adăugarea de volum la scaune. Aceasta face mai ușoară eliminarea lor. O dietă bogată în fibre poate însemna și că ai mai puține șanse să ai hemoroizi.
  • Reducerea riscului de diabet: Alimentele bogate în fibre, precum ardeii grăși, încetinesc viteza de absorbție a zahărului în sânge. Vitamina C poate, de asemenea, să ajute la reducerea nivelurilor de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2, deși acest lucru a fost studiat cu suplimente și nu cu ardei grăși. Amintește-ți că modelul general de alimentație contează mai mult decât un aliment anume.

Pregătirea Ardeiului

Ardeii sunt foarte versatili și pot fi adăugați în stare crudă la tot, de la dipuri și salate până la feluri de mâncare cu paste. Pregătirea ardeilor la cuptor este simplă. Fă o mică tăietură lângă tulpină, grătară sau prăjește până devin negri, apoi lasă-i să stea în abur într-un sac de plastic timp de 15 minute. În final, îndepărtează pielea, tulpina, miezul și semințele.

Ardeii Roșii: Un Accent Colorat în Bucătărie

Ardeii roșii aduc un strop de culoare și o notă de savoare în preparatele culinare, cum ar fi stir-fry-urile. Cu toate acestea, atunci când manipulezi ardei iuți, este important să ții cont de potențialul lor de a irita pielea și ochii. Este recomandat să porți mănuși de cauciuc în timp ce îi manipulezi, să eviți atingerea feței și să îți speli mâinile imediat după. De asemenea, este util să ai la îndemână un pahar de lapte integral sau semidegresat, deoarece capsaicina, compusul care conferă ardeilor iuți caracterul lor picant, nu se dizolvă în apă, ci în grăsimi.

Ardeii și Pierderea în Greutate: Mit sau Realitate?

Dacă ai auzit că ardeii pot contribui la pierderea în greutate, este important să abordezi această afirmație cu scepticism.

  • Capsaicina: Prezentă în ardeii iuți, inclusiv în chili și pudra de ardei cayenne, capsaicina poate stimula metabolismul și poate suprima ușor pofta de mâncare în timp, ceea ce ar putea contribui la pierderea în greutate. Cu toate acestea, nu trebuie să te aștepți la rezultate miraculoase.
  • Dihidrocapsiat (DCT): Asemănător cu capsaicina, dar fără senzația de arsură, DCT, găsit în ardeii iuți dulci, ar putea crește ușor arderile calorice. Totuși, sunt necesare studii mai ample pentru a confirma eficacitatea sa.
  • Piperina: Găsită în piperul negru uscat, piperina ar putea preveni formarea de celule grase noi. Cu toate acestea, cercetările au fost efectuate doar pe celule de șoareci, deci nu există dovezi că ar avea același efect la oameni. Dacă îți place piperul negru, nu ezita să îți condimentezi mâncarea cu el. Nu are calorii și nu îți va ridica tensiunea arterială. Dar nu te baza pe el pentru a slăbi.