enter image description here
Photo by Andres Ayrton


Apa: esențială pentru viață

Apa este esențială pentru viața așa cum o cunoaștem. Deși nu primește aceeași atenție ca ceaiul verde, antioxidanții sau cele mai recente diete, apa joacă un rol mult mai critic în viețile noastre de zi cu zi și în corpurile noastre. Corpurile noastre sunt compuse din aproximativ 60% apă, iar fiecare sistem depinde de apă. Fie că este vorba de transportul nutrienților către celule, reglarea temperaturii corpului sau eliminarea deșeurilor, apa este la baza tuturor acestor procese vitale. Prin urmare, este esențial să ne menținem corpul bine hidratat pentru a ne asigura că toate aceste funcții se desfășoară eficient.

Surse neașteptate de apă

Deși apa este cea mai bună sursă de hidratare, nu este singura. Fructele și legumele sunt o sursă excelentă de apă și oferă și alte beneficii nutriționale. De exemplu, pepenele este 90% apă, deci se situează cel mai înalt pe listă. Alte fructe cu un conținut ridicat de apă includ portocalele, grapefruitul și pepenii precum cantalupul și pepenele galben. Consumul acestor fructe nu numai că vă ajută să vă hidratați, dar vă oferă și vitamine și minerale esențiale.

Legumele, deși nu sunt la fel de pline de apă ca fructele, pot oferi, de asemenea, o sursă de apă bogată în nutrienți. Optați pentru țelină, castraveți, roșii, ardei verzi și salată romaine.

Există multe surse ascunse de apă în dieta noastră. Dacă doriți să profitați de aceste alimente, optați pentru fulgi de ovăz, iaurt, supă și smoothie-uri. Pe lângă apa și laptele, sucurile și băuturile sportive sunt, de asemenea, hidratante - puteți reduce conținutul de zahăr diluându-le cu apă.

Câtă apă ar trebui să bem?

Hidratarea adecvată este esențială pentru sănătatea noastră generală. Cu toate acestea, cantitatea de apă pe care ar trebui să o consumăm poate varia în funcție de o serie de factori, inclusiv vârstă, sex, greutate, nivel de activitate fizică și starea generală de sănătate.

Părinții ar trebui să se asigure că copiii și adolescenții se hidratează adecvat pe tot parcursul zilei. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca copiii să consume suficiente lichide înainte de a începe orice exercițiu și să continue să bea în timpul activității fizice. În timpul exercițiilor, AAP sugerează consumul a aproximativ 120-240 mililitri de apă la fiecare 20 de minute pentru copiii cu vârste între 9-12 ani, și aproximativ 350-470 mililitri la fiecare 20 de minute pentru adolescenți.

Atleții trebuie să ia măsuri de precauție pentru a evita deshidratarea. Se recomandă consumul a 470 mililitri cu o oră înainte de exercițiu, 120-240 mililitri la fiecare 15 minute în timpul exercițiului și alte 470 mililitri la o oră după exercițiu. Cantitățile pot varia în funcție de răspunsul personal, indicele de căldură și tipul de activitate.

În general, o regulă bună de urmat este să bem cel puțin 8 pahare de apă pe zi. Cu toate acestea, aceasta este doar o recomandare generală și nevoile individuale de apă pot varia.

Alte băuturi sănătoase

Pe lângă apa, există și alte băuturi care pot contribui la hidratarea noastră. Laptele este o alegere de top pentru reîncărcare. Este o sursă excelentă de calciu și alte nutrienți esențiali, făcându-l o alegere bună pentru copii și adulți deopotrivă.

Sucurile și băuturile sportive sunt, de asemenea, hidratante. Cu toate acestea, multe dintre aceste băuturi pot conține cantități mari de zahăr. O modalitate de a reduce conținutul de zahăr este diluarea lor cu apă.

Cafeaua și ceaiul, deși au fost considerate de mult timp ca fiind deshidratante, de fapt, contribuie la aportul nostru total de lichide. Efectul lor diuretic nu anulează beneficiile hidratării.

Alcoolul, pe de altă parte, este un dehidratant puternic. Dacă alegeți să consumați alcool, încercați să mențineți un raport de cel puțin unu la unu cu apa pentru a ajuta la prevenirea deshidratării.

Semne de deshidratare

Deshidratarea apare atunci când o persoană pierde destul de multe lichide, astfel încât corpul nu mai are suficiente fluide pentru a-și îndeplini funcțiile normale. Este important să fim conștienți de semnele de deshidratare pentru a putea lua măsuri imediate pentru rehidratare.

Simptomele deshidratării pot varia în funcție de severitatea acesteia. În stadiile incipiente, s-ar putea să simțiți doar o sete intensă. Pe măsură ce deshidratarea progresează, alte simptome pot include gura uscată, oboseală, amețeli, bătăi rapide ale inimii și respirație rapidă.

În cazurile severe de deshidratare, s-ar putea să observați pielea uscată și lipsită de elasticitate, confuzie, letargie și chiar șoc. Acestea sunt semne că deshidratarea este suficient de severă încât să afecteze funcționarea organelor și necesită îngrijire medicală imediată.

Pentru a preveni deshidratarea, este important să bem suficientă apă pe parcursul zilei, mai ales în timpul exercițiilor fizice sau în zilele calde. De asemenea, este important să ne amintim că anumite băuturi, cum ar fi alcoolul, pot contribui la deshidratare și ar trebui consumate cu moderație.


Sursă: Articol original WebMD