enter image description here

Mișcare

Nu numai că exercițiile fizice ajută corpul să rămână sănătos și flexibil, dar inunda creierul cu endorfine - substanțe chimice care îmbunătățesc starea de spirit. Găsește o activitate fizică care să-ți accelereze ritmul cardiac. Înotul, joggingul, ciclismul sau mersul pe jos sunt opțiuni bune. Țintește pentru cel puțin 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână.

enter image description here

Ritm

Studiile arată că terapia prin muzică poate avea un impact pozitiv asupra stării tale de spirit. Ascultarea sau interpretarea melodiilor stimulează creierul cu dopamină - substanța chimică cerebrală care te ajută să simți plăcere. O melodie bună poate atenua anxietatea, depresia și durerea, și te poate ajuta să dormi mai bine.

enter image description here

Somn

Un somn regulat și de calitate este esențial pentru a-ți liniști mintea și pentru a ușura unele simptome fizice ale SM. Puii de somn pot îmbunătăți, de asemenea, starea ta de spirit. Dar asigură-te că aceștia nu te împiedică să dormi pe timp de noapte. Dacă SM îți face somnul o luptă, vorbește cu medicul tău despre modalități de a te ajuta să obții odihna de care ai nevoie.

enter image description here

Râs

Râsul te ajută să inhalezi mai mult oxigen, stimulează circulația și pune în mișcare endorfinele (hormonii "de bine"). Un râs bun poate reduce stresul și te poate lăsa cu o senzație de fericire și relaxare.

enter image description here

Meditație

Meditația și conștientizarea te ajută să-ți liniștești gândurile, să-ți conectezi mintea la corp și să te înrădăcinezi în prezent. Studiile sunt încă în desfășurare, dar există unele dovezi că aceste practici ușurează stresul, anxietatea și depresia.

enter image description here

Conectare

Programează întâlniri săptămânale cu prietenii, astfel încât să ai ceva la care să te uiți cu nerăbdare. Sau alătură-te unui grup de suport. Discutarea cu alții care au SM te poate reaminti că nu ești singur.

enter image description here

Respiră

Exercițiile de respirație profundă eliberează tensiunea din corpul tău și cresc nivelul de oxigen. Combinate cu tehnici de liniștire a minții, cum ar fi meditația și conștientizarea, respirația profundă poate calma corpul și poate ușura stresul.

enter image description here

Discută

Consilierii sau terapeuții instruiți te pot ajuta să te descurci cu sentimentele copleșitoare. Vizitele regulate te pot ajuta să simți ușurare în moment, și pot îmbunătăți starea ta de spirit în timp.

enter image description here

Joacă

Conectează-te la lucrurile pe care îți place să le faci. Pictează, citește, mergi la cinema - orice te face fericit. Sau începe un hobby. Concentrarea energiei tale pe ceva nou poate ajuta la redirecționarea stării tale de spirit pentru o vreme.

enter image description here

Întinde-te

Yoga este o practică veche de secole care folosește anumite poziții pentru a-ți întinde corpul în timp ce îți limpezește mintea și îți centrează acțiunile. Toată lumea poate face o anumită variantă a acesteia, chiar dacă SM limitează mișcarea. Yoga ușurează anxietatea și depresia, și poate avea și alte beneficii fizice.

enter image description here

Plan

Fă o listă cu locurile pe care ți-ar plăcea să le vizitezi, cărțile pe care ai vrut să le citești sau restaurantele pe care vrei să le încerci, apoi lucrează pentru a le bifa pe fiecare. Stabilirea unor obiective mici și îndeplinirea lor îți oferă o doză scurtă de dopamină.

enter image description here

Jurnal

Nu numai că păstrarea unui jurnal al acțiunilor și gândurilor tale te poate ajuta să urmărești simptomele SM, dar te poate ajuta și să-ți redirecționezi mintea. Notează lucrurile pentru care ești recunoscător, obiectivele pe care le ai pentru viitor și succesele pe care le-ai avut. Te ajută să petreci timp amintindu-ți lucrurile pozitive. Scrierea frustrărilor tale poate ajuta, de asemenea, la ușurarea tensiunii.


Sursă: Articol original WebMD
Referințe:

Penn Medicine: “Multiple Sclerosis and Exercise: Why MS Patients Should Stay Active.”

Mayo Clinic: “Stress management for MS,” “Stress management.”

MS Focus Magazine: “Boost mood and motivation naturally with 6 dopamine kick-starters,” “10 Tips to Discover the Positive Power of Journaling.”

Neuroscience and Behavioral Physiology: “The Potential of Music Therapy in Neurology Using Multiple Sclerosis as an Example.”

National Sleep Foundation: “Multiple Sclerosis and Sleep.”

National Multiple Sclerosis Society: “Taming Stress in Multiple Sclerosis,” “Yoga and MS.”

American Academy of Physicians: “Multiple Sclerosis.”

Multiple Sclerosis Trust: “MS and Your Emotions.”